Το Εργαστήριο θα κάνει μια τελευταία ανάπαυλα πριν τη χειμερινή περίοδο και θα είναι ΚΛΕΙΣΤΟ 4-7 Σεπτεμβρίου.
Εν τω μεταξύ περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας για να βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε.
0 Comments
Αν σας 'στρεσάρει' το γεγονός ότι το καλοκαίρι τελειώνει, τότε σίγουρα έχει εκτοξευτεί η ορμόνη "κορτιζόλη" στον οργανισμό σας! Ίσως την έχετε ακούσει ως 'η ορμόνη του στρες', αλλά η κορτιζόλη έχει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους και επηρεάζει πολλά συστήματα στον οργανισμό. Προβλήματα με τα επίπεδα της κορτιζόλης στο αίμα μπορούν να δώσουν διάφορα συμπτώματα όπως αύξηση (ή απότομη απώλεια) βάρους, κηλίδες διάφορων χρωμάτων στην κοιλιά, αύξηση του σακχάρου που μπορεί να εξελιχτεί σε διαβήτη, υψηλή (ή χαμηλή) πίεση, οστεοπόρωση, μυική αδυναμία κ.ά.
Τι είναι όμως η κορτιζόλη και γιατί τη χρειαζόμαστε? Είναι όπως είπαμε ορμόνη και την παράγουν δύο μικροί αδένες που βρίσκονται πάνω στους δύο νεφρούς μας και λέγονται επινεφρίδια. Ο ρόλος της είναι να ρυθμίζει την αντίδραση του οργανισμού στο στρες, το μεταβολισμό, την πίεση, το σάκχαρο στο αίμα και να καταστέλλει όταν χρειάζεται τη φλεγμονή (γι αυτό και τα 'κορτικο-ειδή' έχουν πολύ μεγάλο ρόλο σαν αντι-φλεγμονώδη φάρμακα). Η κορτιζόλη έχει διακυμάνσεις μέσα στην ημέρα, γι αυτό -όπως θα σας εξηγήσει και η/ο Ενδοκρινολόγος- πρέπει να μετρηθεί απαραίτητα το πρωί. Αν είστε αθλητές - ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά - διαβάστε οπωσδήποτε τη συνέχεια! Για όσους αθλούνται συστηματικά η κορτιζόλη έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία και μάλιστα πρέπει να κάνουμε όπως λέμε 'σειριακές' μετρήσεις (δηλ πολλές μετρήσεις με απόσταση η μία από την άλλη) και κατά προτίμηση σε διαφορετικές φάσεις του κύκλου προπόνησης (προ-αγωνιστική, αγωνιστική, αποκατάσταση). Αυτό γίνεται για να εδραιώσουμε τα φυσιολογικά όρια στον/-ην συγκεκριμένο/-η αθλητή/ρια, ώστε να καταλαβαίνουμε έγκαιρα πότε ο οργανισμός έχει μεγάλη καταπόνηση και είναι σοβαρός ο κίνδυνος τραυματισμού. Στις γυναίκες αθλήτριες επιπλέον η μέτρηση της κορτιζόλης μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε μια σοβαρή κατάσταση με το όνομα LEA - χαμηλή διαθεσιμότητα ενέργειας, που εκτός από τον κίνδυνο τραυματισμών αυξάνει και τον κίνδυνο προβλημάτων με την ανάπτυξη, την περίοδο, την υγεία των οστών, της καρδιάς, του ανοσοποιητικού, του γαστρεντερικού, όπως και σοβαρών ψυχολογικών διαταραχών. Φροντίστε την υγεία σας με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, άσκηση και αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων. Μην αμελείτε να εξεταστείτε! Σας ενημερώνουμε ότι τον Αύγουστο το Εργαστήριο θα είναι ΚΛΕΙΣΤΟ για τις θερινές διακοπές 7/8 ως και 18/8 .
Καλό καλοκαίρι Το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά, δωσ' μου ένα φιλάκι και..." μην ξεχάσεις να εξεταστείς για τα ΣΜΝ - σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Λόγω και της πανδημίας τα ΣΜΝ παρουσιάζουν σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια. Πολλοί από τους πόρους και μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται με τα ΣΜΝ μεταφέρθηκε στην πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας Covid. Παρατηρείται λοιπόν τα τελευταία χρόνια (ξεκινώντας βέβαια και πριν τον κορονα-ιό) σταθερή αύξηση των κρουσμάτων ΣΜΝ. "Ευτυχώς", εξετάσεις προληπτικές - αλλά και για όσους έχουν συμπτώματα - υπάρχουν για όλα τα ΣΜΝ (σύφιλη, AIDS/HIV, ηπατίτιδες, χλαμύδια, γονόρροια). Είναι εξετάσεις που έχουν επιπλέον την μοναδική ικανότητα να προστατεύουν πολλούς μαζί (όχι μόνο τον εξεταζόμενο, αλλά και τους συντρόφους του/της)! Εσείς λοιπόν μην "κολλάτε"! Εξεταστείτε. Απολαμβάνετε ήδη το καλοκαίρι? Χαιρόμαστε για εσάς.
Μην ξεχνάτε να δροσίζεστε, να πίνετε αρκετά υγρά και να προστατεύεστε γενικά από τον ήλιο. Η "θερμοπληξία" είναι κατάσταση πολύ επικίνδυνη και αρκετά ύπουλη. Αν εργάζεστε ή αθλείστε σε πολύ ζεστό περιβάλλον μην ξεχνάτε να κάνετε συχνά διαλείμματα, να ενυδατώνεστε και να αναπληρώνετε τα υγρά που χάνετε. Αν νιώσετε αδιαθεσία, ναυτία, πονοκέφαλο, αδυναμία, κράμπες, μπορεί να είναι σημάδια αφυδάτωσης. Σταματήστε για λίγο και πιείτε αρκετά υγρά. Το νερό είναι απαραίτητο, αλλά εξίσου απαραίτητοι είναι και οι ηλεκτρολύτες, κυρίως το κάλιο και το νάτριο. Φροντίστε λοιπόν να καταναλώνετε υγρά που περιέχουν επαρκείς ποσότητες ηλεκτρολυτών, όπως πχ τα sports drinks και όχι σκέτο νερό. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να προκύψει το πρόβλημα της λεγόμενης "δηλητηρίασης από ύδωρ". Τι συμβαίνει δηλ? Το σκέτο νερό που καταναλώνουμε "αραιώνει" τη συγκέντρωση στο αίμα των ηλεκτρολυτών (κυρίως του νατρίου) και ακολουθεί "υπονατριαιμία". Συμπτώματα της υπονατριαιμίας μπορεί να είναι αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκέφαλος, "ζαλάδα", αλλά και πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως σύγχυση, σπασμοί και κώμα. Σε ένα τσεκ απ ελέγχουμε πάντοτε τους βασικούς ηλεκτρολύτες, όπως και το μαγνήσιο και το ασβέστιο, ειδικά στους αθλούμενους και ειδικά σε καταστάσεις θερμικού #στρες. Ενημερωθείτε,εξεταστείτε και προφυλαχθείτε. Το καλοκαίρι θα ακούμε πολύ για τη βιταμίνη D, επειδή είναι η βιταμίνη του ήλιου.
Όμως όλο το χρόνο χρειαζόμαστε και το φυλλικό οξύ (ή βιταμίνη Β9). Πολύ σημαντική ουσία, εξίσου σημαντική με την λίγο πιο γνωστή ίσως βιταμίνη B12 (αυτή έχει και το όνομα, αλλά και οι δύο έχουν την ίδια χάρη!) Χωρίς φυλλικό, δεν μπορεί το σώμα μας να φτιάξει "σωστά" ερυθρά αιμοσφαίρια και "παθαίνουμε" αναιμία! Ναι, αυτό το ίδιο που παθαίνουμε αν δεν έχουμε αρκετό σίδηρο. Ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες έχουν οι έγκυες και όσοι το ...παρακάνουν με το αλκοόλ. Θέλετε τώρα ένα μυστικό? Για την ακρίβεια δεν είναι καθόλου μυστικό, αφού το μαρτυράει και η ονομασία. Πολύ φυλλικό οξύ βρίσκεται στα φύλλα των πράσινων λαχανικών. Για να μην σας λείψει λοιπόν αυτό το τόσο σημαντικό στοιχείο, καταναλώστε άφθονα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά (βλέπε σπανάκι, ρόκα, μπρόκολο), μπανάνες, αβοκάντο, αλλά επίσης και όσπρια και αυγουλάκι! Όλες αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φυλλικό και επιπλέον περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες και πολλές ακόμα βιταμίνες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό. Κάτι σαν "superfood". Η εξέταση για φυλλικό καλό είναι να γίνεται στα πλαίσια ενός προληπτικού ελέγχου, ενώ είναι απαραίτητο να εξετάζονται όσοι έχουν χαμηλό αιματοκρίτη, δηλ. αναιμία, καθώς και οι έγκυες. Ρωτήστε μας κι εξεταστείτε. #οδηγίες #προετοιμασίας
#ξέρετε_ότι πριν τις προληπτικές εξετάσεις σας πρέπει να είστε νηστικοί για περίπου 8-12 ώρες🕙. Γνωρίζετε όμως ότι για τις ίδιες εξετάσεις συνιστάται αποχή από το #αλκοόλ για 24 ώρες🕛? Αυτό ισχύει γιατί εξετάσεις όπως αυτές της ηπατικής λειτουργίας (ήπαρ ="συκώτι ") ή το ουρικό οξύ 🧪 μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από την κατανάλωση αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα. Οπότε πιείτε ακόμα ένα #στην_υγειά_μας 🍸,αλλά ελάτε να εξεταστείτε 💉την μεθεπόμενη!📆 Πρόσφατα εξετάστηκε στο ιατρείο μας ασθενής για αντισώματα έναντι του (νουκλεοκαψιδίου του) κορονα-ιού Sars-Cov-2 και βρέθηκε θετικός σε αυτά. Το "αξιοπερίεργο" είναι πως ο ασθενής εμφάνισε ήπια συμπτώματα, όμως τα rapid τεστ στα οποία υποβλήθηκε στη διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν όλα αρνητικά!
Χρήσιμα συμπεράσματα:
Το Εργαστήριο λειτουργεί τις καθημερινές 7.30πμ - 1.30μμ.
Ηλεκτρονική επικοινωνία ΟΛΟ το 24ωρο μέσω email, facebook, instagram, google και της ιστοσελίδας μας https://microbiology-sykies.weebly.com/ Έφτασε ο χειμώνας και φυσικά η μύτη "τρέχει", ο λαιμός πονάει, ο βήχας ενοχλεί και δυσκολεύει την αναπνοή! Και τώρα, τι να κάνω? Τι μου τα προκάλεσε όλα αυτά, τι να πάρω για ανακουφίσω τα συμπτώματα και κυρίως : ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ?
ΟΚ. Ένα μικρό τάιμ άουτ!... Πολύ πριν την αντιβίωση και γενικά πριν τη θεραπεία πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό που φταίει για τα "χάλια" μας. Γιατί? Γιατί ανάλογα με το αίτιο, θα πάρουμε και την κατάλληλη θεραπεία, ώστε να είναι και αποτελεσματική. Και εξηγούμε αμέσως: ▶"κοινό κρυολόγημα" - προκαλείται από μυριάδες ιούς, που ανήκουν (αν θέλετε οπωσδήποτε να ξέρετε) στις ομάδες πχ των ρινο-ιών, αδενο-ιών, κορονα-ιών κλπ κλπ. Θεραπεία ? Κοτόσουπα. Ναι, η θεραπεία για τις ιώσεις αυτές είναι καλή διατροφή, ξεκούραση, ενυδάτωση και όπως δείχνουν μελέτες η κοτοσουπίτσα της γιαγιάς! ▶γρίππη - τα πράγματα λίγο "σοβαρεύουν", γιατί η γρίππη προκαλείται μεν πάλι από ιούς, έχει όμως την ιδιότητα να "ζορίζει" αρκετά παραπάνω τον οργανισμό. Ειδικά όσοι είναι ευάλωτοι, όπως έγκυες, μικρά παιδιά, υπερήλικες, άτομα με σοβαρά νοσήματα είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Σ αυτές τις περιπτώεσεις, υπάρχουν ειδικά αντιικά - προσέξτε! ΌΧΙ αντιβιοτικά!!!- φάρμακα, που μαζί με την ξεκούραση, την ενυδάτωση κλπ θα σας βοηθήσουν. Παρεμπιπτόντως αν σας θυμίζει κάτι από Covid, είναι επειδή και αυτός ο ιός που προκαλεί Covid "χτυπάει" περισσότερο ευάλωτα και ηλικιωμένα άτομα, προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα από το "κρυολόγημα" και έχει (πλέον) κάποιες ειδικές αντι-ιικές θεραπείες. ▶Επιτέλους φτάσαμε σ αυτό που "ζητάει ο λαός". "Δώσε γιατρέ μια αντιβίωση να γίνω καλά." Ο καλός γιατρός θα σας κάνει τη χάρη, αλλά μόνο αν έχετε μολυνθεί από κάποιο "μικρόβιο" ή σωστότερα "βακτήριο" και ποτέ μα ποτέ για μόλυνση από ιό!!! Πιο συνηθισμένος "ένοχος" ο Στρεπτόκοκκος. Οπότε για να πάρετε την "πολυπόθητη" αντιβίωση, αρκεί να αποδείξετε πως πάσχετε από μικροβιακή και όχι ιογενή λοίμωξη! Εύκολο? Εύκολο. Με ένα τεστ με δείγμα από το στόμα σε 5' μαθαίνουμε αν κάποιος "φιλοξενεί" στο φάρυγγά του τον ανεπιθύμητο επισκέπτη που λέγεται Στρεπτόκοκκος. Το τεστ φυσικά ονομάζεται Στρεπ (Strep) Τεστ! Άλλο τεστ μας λέει γρήγορα και αποτελεσματικά αν έχουμε μολυνθεί από τον ιό της γρίππης (ακόμα και τον τύπο αυτού). Έχουμε φτάσει στο σημείο να υπάρχουν εξειδικευμένες θεραπείες που είναι αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται στη σωστή περίπτωση. Μην καταναλώνετε άσκοπα αντιβιώσεις. Ενημερωθείτε και εξεταστείτε. |
υπευθυνοσ
Θωμάς Γεωργιάδης, MD,MSc αρχειο δημοσιευσεων / blog post
December 2024
|