Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον κόσμο των σημαντικών, αλλά παραγνωρισμένων εξετάσεων, θα μιλήσουμε εν συντομία για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το μικροβιάκι αυτό με το σχετικά αθώο όνομα βρισκόταν για πολλά χρόνια στην αφάνεια, ώσπου το 1983 δύο επίμονοι και θαρραλέοι γιατροί -μετέπειτα νομπελίστες- ονόματι Barry Marshall and Robin Warren απέδειξαν το ρόλο του στο να προκαλεί #έλκος στο γαστρικό σύστημα. Ως τότε ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη η αντίληψη ότι το έλκος προκαλούνταν από διατροφή και άγχος που, για να πείσουν οριστικά την επιστημονική κοινότητα, ο ένας από τους δύο (Marshall) μόλυνε εσκεμμένα τον εαυτό του με το Ελικοβακτηρίδιο και απέδειξε ότι του προκάλεσε έλκος!!! Έτσι μετέτρεψαν το έλκος σε μια ασθένεια που είχε πλέον οριστική θεραπεία. Γιατί μπορεί να μας ενδιαφέρει το Ελικοβακτηρίδιο?
Επειδή η βιοψία για το ελικοβακτηρίδιο παίρνεται με τη γαστροσκόπηση, που μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη εξέταση, υπάρχουν πιο απλοί τρόποι διάγνωσής του. Η μία από τις δύο πιο αποτελεσματικές είναι να βρούμε το ειδικό αντιγόνο του μικροβίου σε ένα δείγμα από #κόπρανα. Συνιστάται λοιπόν να ελεγχθούν (κατευθυντήριες οδηγίες του American College of Gastroenterology όσοι ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες:
αντιγόνο για Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
€40.00
Με μια απλή εξέταση σε ένα δείγμα κοπράνων μπορείτε να μάθετε αν έχετε μολυνθεί με το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που είναι η πιο συχνή αιτία έλκους και επίσης έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο τύπου 1 (προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, χρησιμεύει για να μάθουμε αν έχει ολοκληρωθεί σωστά η θεραπεία για την εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου
0 Comments
Κάθε φάκελος που παραλαμβάνετε από το Μικροβιολογικό Εργαστήριο Συκεών, ιατρού Θωμά Γεωργιάδη, MD, M.Sc. περιλαμβάνει αναλύσεις που έγιναν σε αναλυτές πολυεθνικών κολοσσών, όπως ο πρόσφατα αποκτηθείς αιματολογικός αναλυτής της ιαπωνικής εταιρίας #SYSMEX. Οι αναλύσεις έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί σε όλα τα στάδια από τον επιστημονικά υπεύθυνο ιατρό, με την επιπρόσθετη εξασφάλιση που παρέχει ο τακτικός Εξωτερικός Ποιοτικός Έλεγχος σε συνεργασία με το τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα Elqa Larissa και πιστοποιημένα πλέον KAI κατά #ISO 9001. Για εμάς κάθε αποτέλεσμα και κάθε ανάλυση είναι μια ξεχωριστή πρόκληση και ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε με το μέγιστο βαθμό υπευθυνότητας και ποιότητας.
Υπάρχουν εξετάσεις "σταρ", όπως το σάκχαρο ή αλλιώς γλυκόζη νηστείας, που είναι τόσο δημοφιλείς, ώστε να έχουν το δικό τους "παρατσούκλι". Έτσι λοιπόν όλοι σχεδόν είναι εξοικειωμένοι με το "ζάχαρο" ή το "ζαχαράκι". Και προφανώς είναι απαραίτητο να γίνεται έλεγχος του σακχάρου σε κάθε check-up, ανεξαρτήτως μάλιστα ηλικίας. Τι γίνεται όμως αν μια εξέταση μπορεί να μας δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την υγεία μας, αλλά δεν είναι τόσο "διάσημη"? Εμείς είμαστε εδώ για να φέρουμε στο προσκήνιο αυτές τις παραγκωνισμένες "δευτεραγωνίστριες".
Ξεκινάμε σήμερα με την hs-CRP ή αλλιώς high sensitivity CRP ή στο ελληνικότερο "υψηλής ευαισθησίας CRP (C-αντιδρώσα πρωτείνη)".
1) Η #γρίππη είναι εδώ και είναι σε έξαρση (στοιχεία ECDC-Ευρωπαικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων)
2) Τα μέτρα πρόληψης είναι: i) εμβολιασμός όλων όσων ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ii) ατομικά μέτρα προστασίας από τους επαγγελματίες υγείας και υγιεινής από όλους, iii) όποιος νοσεί ή έχει ύποπτα για γρίππη συμπτώματα αποφεύγει τη δουλειά, σχολείο και γενικά περιορίζει τις επαφές του για 7 ημέρες. 3) Εμείς τηρούμε όλα τα μέτρα προστασίας. Υποχρεωτικά κάθε χρόνο τον Οκτώβριο εμβόλιο κατά της γρίππης. Για να μην μεταφέρεται ο ιός από ασθενή σε ασθενή, ώστε να είστε προστατευμένοι ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ! 4) Κάντε τη σώφρονα επιλογή κι εσείς. Μάθετε αν ανήκετε σε ομάδες υψηλού κινδύνου και εμβολιαστείτε. Προστατεύστε τον εαυτό σας και όσους αγαπάτε, αλλά και όσους για λόγους υγείας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ή δεν μπορούν να εμβολιαστούν (π.χ. καρκινοπαθείς, μωρά κάτω των 6 μηνών, ανοσοκατεσταλμένοι ενήλικες και παιδιά) Ευχαριστούμε που συμβάλλετε κι εσείς μαζί μας στην προστασία των πιο ευαίσθητων συνανθρώπων μας #flu #virus #influenza #vaccine #εμβόλιο Με πολλή χαρά και υπερηφάνια προχωρήσαμε στην αναβάθμιση μέρους του εξοπλισμού του εργαστηρίου μας. Συγκεκριμένα η αγορά ενός αιματολογικού αναλυτή της παγκόσμιας πρωτοπόρας εταιρίας Sysmex αναβάθμισε σε μέγιστο βαθμό το Αιματολογικό τμήμα του Εργαστηρίου.
Απασχολεί πολλές γυναίκες στα όρια της εμμηνόπαυσης η ερώτηση: υπάρχει εξέταση που να δείχνει με βεβαιότητα ότι ξεκινάει η περίοδος της εμμηνόπαυσης? Ο Οργανισμός Φαρμάκων των Ην. Πολιτειών ενέκρινε πρόσφατα την Αντιμυλλέρειο Ορμόνη (ΑΜΗ) ως μια τέτοια εξέταση.
Χρειάζεται πάντα προσοχή στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων, καθώς και να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις, όπως βέβαια είναι και η εγκυμοσύνη. Όμως σίγουρα είναι ελκυστικό και ταυτόχρονα οικονομικό να διαγιγνώσκεται μια κατάσταση με ΜΙΑ μοναδική εξέταση αίματος. Ρωτήστε μας και εξετάστείτε. Το 2018 ήταν μια χρονιά με πολλές κατακτήσεις από το Εργαστήριό μας, αλλά και αρκετές προσθήκες σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε τις κυριότερες από αυτές, που έχουν σκοπό να μεγιστοποιήσουν την ποιότητα των υπηρεσιών που σας παρέχουμε:
Πηγή: WHO - Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας |
υπευθυνοσ
Θωμάς Γεωργιάδης, MD,MSc αρχειο δημοσιευσεων / blog post
December 2019
|