Η εξέταση που θα δούμε σήμερα δεν ανήκει στις αφανείς και άγνωστες, αλλά έχει κάποιες προεκτάσεις που σίγουρα δεν είναι πολύ γνωστές. Περί βιταμινών ο λόγος και συγκεκριμένα για τη βιταμίνη Β12 (λέγεται και "κοβαλαμίνη"). Οι βιταμίνες είναι τόσο σημαντικές για τη ζωή, που το ίδιο το όνομά τους βγαίνει από το λατινικό vita, δηλ. "ζωή"! Ανάμεσα στις λειτουργίες που εκτελεί στον οργανισμό η Β12, πιο σημαντικές είναι: α) ο ρόλος της στην αιμοποίηση, δηλ. βοηθάει ώστε να "φτιάξει" ο οργανισμός τα κύτταρα του αίματος. Όσοι δεν έχουν ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Β12 μπορεί να αρχίσουν να νιώθουν ανεξήγητη κόπωση και αδυναμία. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν παράγει αρκετά ερυθρά αιμοσφαίρια (τα κύτταρα του αίματος που αναφέραμε πιο πάνω) και η κατάσταση αυτή λέγεται αναιμία. β) ο ρόλος της στην προστασία των νεύρων και γενικά του νευρικού συστήματος. Συγκεκριμένα, γύρω από τα νεύρα του οργανισμού υπάρχει ένα περίβλημα (κάτι σαν το μονωτικό πλαστικό, που μπαίνει γύρω από τα καλώδια) και όσοι δεν έχουν αρκετή βιταμίνη Β12 κινδυνεύουν να χάσουν αυτό το προστατευτικό περίβλημα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι από απλές "παραισθησίες", δηλ. "παθολογικές" αισθήσεις (όπως π.χ. αίσθηση μουδιάσματος στα χέρια ή στα πόδια) μέχρι και πολύ βαριές διαταραχές, όπως ψύχωση.
Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη Β12 περιλαμβάνουν το κρέας και τα παράγωγά του, τα θαλασσινά (οστρακοειδή), τα αυγά και κάποια είδη μανιταριών. Το τελευταίο ειδικά είναι σημαντικό για όσους κάνουν χορτοφαγική διατροφή, γιατί οι vegans κυρίως συνηθίζεται να έχουν έλλειψη της Β12. Μετά από όλα αυτά, που είναι λιγότερο ή περισσότερο γνωστά, πρέπει να πούμε πως όταν μετράμε στο αίμα τη βιταμίνη Β12, μπορεί αυτό να μην αρκεί για να ξέρουμε αν πραγματικά υπάρχει έλλειψή της ή επάρκεια στον οργανισμό. Αυτό μπορεί να συμβαίνει για διάφορους λόγους. Ο κυριότερος ίσως είναι ότι οι λεγόμενες "φυσιολογικές τιμές" (ή καλύτερα "τιμές αναφοράς") δεν αρκούν για να εκτιμήσουμε τις ανάγκες σε βιταμίνη Β12. Έτσι αν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 είναι φυσιολογικά, αλλά σχετικά χαμηλά (στην πράξη από 200 - 400) χρειάζεται η εκτίμηση και άλλων παραμέτρων. Συγκεκριμένα μετράμε α) τα επίπεδα του "μεθυλμαλονικού οξέος", β) τα επίπεδα "ομοκυστείνης") και γ) τα "αντισώματα έναντι του ενδογενούς παράγοντα". Γιατί? Επειδή έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε αν η βιταμίνη Β12 απορροφάται σωστά, αν επαρκεί στο οργανισμό σε κυτταρικό πλέον επίπεδο, όπως επίσης να διαπιστώσουμε και τη συχνότερη αιτία έλλειψής της, που είναι η παρουσία αντισωμάτων που "μπλοκάρουν" τον ενδογενή παράγοντα και εμποδίζουν να απορροφηθεί η Β12 από το στομάχι. Συνιστούμε λοιπόν να μην μένετε μόνο στα γνωστά και τα πολυδιαφημιζόμενα και να εμπιστεύεστε το μικροβιολόγο σας και τον θεράποντα γιατρό σας για να έχετε ολοκληρωμένη εικόνα για την υγεία σας. Γιατί ένα και μόνο νούμερο πολλές φορές δεν φτάνει!
0 Comments
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στον άνθρωπο από μολυσμένα κουνούπια. Μπορεί να προκαλέσει ήπια νόσο με λίγα ή καθόλου συμπτώματα, μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει εγκεφαλική νόσο με σοβαρές συνέπειες. Η διάγνωση γίνεται με εξετάσεις αίματος για να βρούμε τα ειδικά αντισώματα του ιού. Το καλοκαίρι μέχρι και τα μέσα φθινοπώρου ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από κουνούπια που έχουν μολυνθεί με τον ιό. Εκτός από προγράμματα καταπολέμησης κουνουπιών από τις αρμόδιες αρχές, βασικά μέτρα προστασίας είναι οι σήτες, τα αντικουνουπικά και η αποφυγή στάσιμων νερών.
Συνεχίζοντας το ταξίδι μας στον κόσμο των σημαντικών, αλλά παραγνωρισμένων εξετάσεων, θα μιλήσουμε εν συντομία για το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Το μικροβιάκι αυτό με το σχετικά αθώο όνομα βρισκόταν για πολλά χρόνια στην αφάνεια, ώσπου το 1983 δύο επίμονοι και θαρραλέοι γιατροί -μετέπειτα νομπελίστες- ονόματι Barry Marshall and Robin Warren απέδειξαν το ρόλο του στο να προκαλεί #έλκος στο γαστρικό σύστημα. Ως τότε ήταν τόσο βαθιά ριζωμένη η αντίληψη ότι το έλκος προκαλούνταν από διατροφή και άγχος που, για να πείσουν οριστικά την επιστημονική κοινότητα, ο ένας από τους δύο (Marshall) μόλυνε εσκεμμένα τον εαυτό του με το Ελικοβακτηρίδιο και απέδειξε ότι του προκάλεσε έλκος!!! Έτσι μετέτρεψαν το έλκος σε μια ασθένεια που είχε πλέον οριστική θεραπεία. Γιατί μπορεί να μας ενδιαφέρει το Ελικοβακτηρίδιο?
Επειδή η βιοψία για το ελικοβακτηρίδιο παίρνεται με τη γαστροσκόπηση, που μπορεί να είναι αρκετά δυσάρεστη εξέταση, υπάρχουν πιο απλοί τρόποι διάγνωσής του. Η μία από τις δύο πιο αποτελεσματικές είναι να βρούμε το ειδικό αντιγόνο του μικροβίου σε ένα δείγμα από #κόπρανα. Συνιστάται λοιπόν να ελεγχθούν (κατευθυντήριες οδηγίες του American College of Gastroenterology όσοι ανήκουν σε κάποια από τις παρακάτω κατηγορίες:
αντιγόνο για Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού
€40.00
Με μια απλή εξέταση σε ένα δείγμα κοπράνων μπορείτε να μάθετε αν έχετε μολυνθεί με το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που είναι η πιο συχνή αιτία έλκους και επίσης έχει χαρακτηριστεί καρκινογόνο τύπου 1 (προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Επίσης, χρησιμεύει για να μάθουμε αν έχει ολοκληρωθεί σωστά η θεραπεία για την εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου |
υπευθυνοσ
Θωμάς Γεωργιάδης, MD,MSc αρχειο δημοσιευσεων / blog post
November 2024
|