Με την εμφάνιση της 'ο' (όμικρον) μετάλλαξης δημιουργήθηκαν ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα των τεστ στη διάγνωση της Covid λοίμωξης.
Σε θεωρητικό επίπεδο τα τεστ ανιχνεύουν τμήματα του ιού που δεν επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις και επομένως θα πρέπει να λειτουργούν εξίσου αποτελεσματικά όπως και με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Υπάρχουν όμως ανέκδοτες ανφορές ('anecdotal evidence') πως η "συμπεριφορά" των τεστ είναι κάπως "αλλοπρόσαλλη". Συγκεκριμένα φαίνεται πως κάποιες φορές υπάρχει ασυμφωνία ανάμεσα στα rapid και τα PCR τεστ. Η αιτία του φαινομένου δεν είναι σίγουρη, αλλά έχουν προταθεί διάφορες λογικές ερμηνείες που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λήψης του δείγματος, την ποιότητα των υπαρχόντων τεστ, την επίδραση του εμβολιασμού ή της πρότερης νόσησης, όπου αυτή υπάρχει κλπ κλπ. Στον εξεταζόμενο βέβαια παραμένει το αίσθημα της σύγχυσης και ειδικά σε όσους είναι ασυμπτωματικοί μένει η απορία αν όντως έχουν νοσήσει ή όχι. Εδώ έρχονται να βοηθήσουν αποτελεσματικά οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον κορονα-ιό SARS-CoV-2. Αν δηλ. δώσουμε ένα μικρό περιθώριο 2-3 εβδομάδων από την ημέρα των θετικών ή ύποπτων τεστ, μπορούμε με εξέταση αίματος να δούμε αν έχουν αναπτυχθεί τα αντισώματα εκείνα που δείχνουν επαφή με τον ιό. Το 'οπλοστάσιό' μας περιλαμβάνει κυρίως 4 ειδών αντισώματα:
Η απάντηση εξαρτάται από την περίπτωση. Έτσι χονδρικά θα χωρίσουμε 2 κατηγορίες, δηλ. όσους έχουν εμβολιαστεί και όσους είναι ανεμβολίαστοι. Στην περίπτωση των ανεμβολίαστων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα είδη αντισωμάτων, δηλ. 2 εβδομάδες μετά την νόσηση, μπορούμε να ελέγξουμε τα Ν αντισώματα τύπου IgM ή τα S αντισώματα τύπου IgM. 4 εβδομάδες τουλάχιστον μετά τη νόσηση μπορούμε να ελέγξουμε τα αντίστοιχα IgG αντισώματα (N ή S). Επειδή ο οργανισμός του ανθρώπου που δεν έχει εμβολιαστεί είναι ανοσολογικά παρθένος έναντι του ιού, οποιαδήποτε παρουσία αντισωμάτων, δηλ θετικό αποτέλεσμα, σημαίνει επαφή με τον ιό. Στην ομάδα των εμβολιασμένων, ο έλεγχος αφορά μόνο τα N αντισώματα είτε τα IgM 14 τουλάχιστον ημέρες μετά την νόσηση είτε τα IgG περίπου ένα μήνα μετά τη νόσηση. Αυτό γιατί τα αντισώματα S έχουν σχηματιστεί λόγω του εμβολίου και δεν μπορούν να χρησιμεύσουν σαν δείκτης επαφής με τον ιό. Τέλος μένουν οι υπο-περιπτώσεις των εμβολιασμένων και των μη εμβολιασμένων που έχουν όμως νοσήσει παλιότερα. Εκεί μπορούμε σε ορισμένες περιπτώσεις με συνδυασμό εξετάσεων και με αναλυτικό ιστορικό της νόσησης να προσεγγίσουμε την πιθανότητα να έχει συμβεί επαναμόλυνση. Μείνετε ασφαλείς και ρωτήστε μας τις απορίες σας.
0 Comments
Το Εργαστήριο σε κανονική λειτουργία με τις καλύτερες ευχές μας για καλή χρονιά με Υγεία.
Υπενθυμίζουμε ότι στο Εργαστήριο μας ΔΕΝ πραγματοποιούνται τεστ για COVID-19, δηλ. ραπιντ ή μοριακά (PCR) τεστ. Για όσους ενδιαφέρονται για τα τεστ αντισωμάτων θυμίζουμε ότι εκτελούνται στο Εργαστήριο μας, είναι εξετάσεις αίματος και μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό. Επιπλέον για όσους έχουν εμβολιαστεί με mRNA εμβόλια (Pfizer, Moderna) υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης των ειδικών Ν αντισωμάτων, ώστε να γνωρίζετε αν έχετε έρθει σε επαφή με τον ιό, ανεξάρτητα από τον εμβολιασμό. Ρωτήστε μας. |
υπευθυνοσ
Θωμάς Γεωργιάδης, MD,MSc αρχειο δημοσιευσεων / blog post
November 2024
|